El Cas…

Aquí dejamos las respuestas a las preguntas que escogimos para el caso de Cristina y Jonás. Estas respuestas contienen lo que nosotras encontramos y entendimos de la información, así que según transcurran las clases, iremos ampliándolas con nuevos conocimientos.

 Com s’haurien de denominar a les diferents societats: primitives o civilitzades, avançades o retrassades, desenvolupades o subdesenvolupades, modernes o tradicionals, simples o complexes…?

Està clar que en el món hi ha moltes i diverses societats. Aquestes societats són diferents en cada punt geogràfic fins al punt que podríem dir que unes gaudeixen de més privilegis que d’altres. A les societats les podríem anomenar amb un conjunt de sinònims innumerables i a la vegada amb un munt d’antònims d’aquests. Des de la sociologia se les anomenarà societats avançades, modernes,… mentre que des de l’antropologia s’estudiaran les societats primitives, tradicionals,…

Personalment creiem que es indiferent com s’anomeni a les diverses societats, el que realment es important és que hem de veure la desigualtat que hi ha entre unes i altres i veure que les societats civilitzades, avançades, desenvolupades, modernes, o com se li vulguin anomenar, cada cop ho són més respecte a les societats que són primitives, retrassades, subdesenvolupades, tradicionals, etc.

Es necessari dotar a tot el conjunts de les societats d’una cultura (com a mínim bàsica) per que puguin equilibrar una mica la balança fins arribar un dia en el que no existeixin les societats primitives o civilitzades, sinó que puguem definir a totes les societats amb els mateixos sinònims; civilitzades, avançades, desenvolupades,…

 A què es refereixen quan al·ludeixen a un “tronc comú” com a origen de les disciplines?

Al segle XVIII o segle de les llums, hi havia un moviment anomenat Il·lustració, en el qual es deia que la raó podia combatre la ignorància, la superstició, la tirania, etc. I retornava a aspectes com que tot gira al voltant del ser humà.

«La Ilustración significa el movimiento del hombre al salir de una puerilidad mental de la que él mismo es culpable. Puerilidad es la incapacidad de usar la propia razón sin la guía de otra persona. Esta puerilidad es culpable cuando su causa no es la falta de inteligencia, sino la falta de decisión o de valor para pensar sin ayuda ajena. Sapere aude es, por consiguiente, el lema de la Ilustración.»
                                                 Immanuel Kant, ¿Qué es la Ilustración?

 Durant aquest segle van aparèixer diverses disciplines de les ciències socials, com la història, la filologia i les dos que ens interessen, la antropologia i la sociologia. En aquest punt podem veure que tenen un origen comú i que totes dues sorgeixen per estudiar a l’home.

La antropologia, actualment, és la ciència que estudia a l’home al marc de la societat i la cultura y com a causa d’això, canvia. Però anteriorment el seu objecte d’estudi s’assemblava més al que actualment és la sociologia. Aquesta estudia els sers humans i les relacions socials, la societat. Vol desenvolupar un conjunt de coneixements sobre l’activitat humana. D’aquesta manera veiem que, ambdues disciplines van sorgir a la vegada i estan entrellaçades, ja que la sociologia estudia les relacions humanes, mentre que, la antropologia estudia com afecten les relacions humanes i la cultura als individus.

La il·lustració finalitza amb la revolució francesa, la qual també s’associa amb el progrés humà y això fa que les disciplines es continuïn desenvolupant i definint més el seu objecte d’estudi.

Anuncios

1 comentario »

  1. Julio Zino Said:

    A la primera pregunta: els noms o adjectius els hem posat “nosaltres” des del punt de vista “nostre” i segons una escala que no queda molt clara si es referix a la tecnologia, les dimensions socials, la seva economia… Suposem que mesurem en lloc d’aquests variables, per exemple, la solidaritat, o el repartiment del poder o la igualtat econòmica. Potser en aquest cas la escala variaria i la “nostra” societat estaria en les escales més baixes que d’altres que en l’altra escala anomenem “subdesenvolupades” o “atrassades”.
    Però -i això és una observació que us faig- totes les societats tenen una cultura (sigui qual sigui la seva posició en aquestes escales). Una altra cosa seria que estiguéssim parlant d’una determinada accepció del terme cultura: per exemple, grau d’educació.

    Respecte a la segona pregunta, hi han coses interessants que destaqueu, però crec que hauríeu de revisar el que plantegeu de diferències entre antropologia i sociologia: el que hem vist a la classe i el que es destaca als textos de lectura és que són l’expressió d’una divisió artificial del saber, fet per interessos més de caràcter polític que per altres raons.


{ RSS feed for comments on this post} · { TrackBack URI }

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: