Text de LLOBERA, J.R. (1990) “El camp i el mètode de l’antropologia”

 

El camp i el mètode de l’antropologia

 • Introducció: Els antropòlegs socials es troben en totes les àrees de la vida cultural i social, i ofereixen una perspectiva especial que prové de les seves experiències de treball en camp, dels coneixements de primera mà que tenen d’una comunitat en concret.
 • Objectiu: l’antropologia pretén descobrir regularitats en el comportament humà mitjançant mètodes científics, així com descriure i explicar la diversitat humana.
 • I, finalment, l’antropologia a Gran Bretanya va ser fundada per Bronislaw Malinowski (centrat més en el treball en camp) i A. R. Radcliffe- Brown (fent comparacions amb la sociologia).
 • Tipus:

– Antropologia física → tracta aspectes biològics de la humanitat. Estudia els éssers humans com a organismes biològics en el marc de l’evolució posant èmfasi en la interacció entre la biologia i la cultura.

– Paleoantropologia: estudia l’evolució humana a partir de les restes fòssils.

– Genètica: estudia els mecanismes de l’herència i de la variació biològica.

– Primatologia: estudia l’anatomia i el comportament dels primats no humans (prosimis, simis i mones).

– Ecologia humana: estudia l’interacció de l’home amb el medi. Aspectes com la nutrició, la fertilitat, el creixement, les adaptacions fisiològiques al clima i a l’altitud, etc. Són cabdals en aquesta discpilina.

– Antropologia social i cultural → se centra en l’estudi de les similituds i les diferències socioculturals. Avui dia, investiguen tant societats de països industrialitzats com en via de desenvolupament.

Dintre de l’antropologia es diferencies tres branques:

-Arqueologia

És la recuperació, l’anàlisi i la interpretació de la cultura material o de les restes materials del passat amb l’objectiu final d’explicar el comportament humà.

-Antropologia lingüística

Estudia el lloc que ocupa el llenguatge en el context social, analitza el llenguatge des de la perspectiva de l’estructura social i cultural. Per exemple, com s’utilitza el català (en quins grups es parla, en quins contextos,…).

Antropologia física (social i cultural)

L’antropologia social, estudia les relacions socials i s’interesa per la organització económica, política i social, per la ideología i el parentiu.

Aquest tipus d’antropologia pertany a l’antropologia britanica i se centra en les relacions socials mentre que l’antropologia cultural (antropologia nord-americana) posa èmfasi en l’estudi dels símbols, estudia les cultures individuals i s’estudien els símbols compartits buscant significats, concepcions del món, art, religió, personalitat,… 

Etnografía

Bronislaw Malinawski va ser el que es va endur la fama de ser el fundador de l’etnografia tot i que molt abans ja s’havien dut a terme investigacions etnogràfiques de la mà d’altres antopòlegs.

La primera expedició etnogràfica va ser a les Illes de l’estret de Torres l’any 1897.

L’etnograf ha de fer una obsersarvació participant . Aquesta consisteix a participar, observar i interogar; això vol dir que l’etnògraf viu amb la gent durant l’estudi  i ha d’aprendre la seva llengua i cultura.

Sociologia i antropologia social

Les diferències principals entre la sociologia i l’antropologia es troben en la metodologia.

L’antropologia parteix de la revolució que va suposar el treball de camp. Estudia societats no occidentals, poc complexes, petites i tradicionals.

En canvi, la sociologia mitjançant l’ús de tècniques diverses, estudia societats occidentals, complexes, grans i modernes.

El mètode històric i comparatiu

Wright Mills diu sobre la sociologia que tot el que es pot considerar antropologia és antropologia històrica i que el punt de vista històric comporta l’estudi comparatiu de les societats.

El 1895, Emile Durkheim va escriure Les règles de la méthode sociologique on exemplificar les tres idees més importants del mètode comparatiu.

 1. Anàlisi de les variacions dins d’una societat en un moment determinat.
 2. Comparació de societats gairebé iguals, però amb algunes diferències en certs aspectes.
 3. Comparació de societats que són diferents però que tenen algunes similituds.

Gairebé tots els autors contemporanis utilitzen dos dels mètodes de Stuart Mill que són:

 1. El mètode de la concordança: Aquest mètode és molt popular en ciències socials, especialment en els que se centren en un sol cas.
 2. . El mètode de la diferència: En aquest es dóna un contrast entre dos grups de casos.

 Manies i debilitats de l’antropologia

L’antropologia ha adoptat un relativisme total a causa dels pobles i les cultures que dóna de banda a qualsevol intent de formular propostes científiques. Finalment, proposen examinar tres grans corrents ideològiques que són: El postmodernisme, El tercermundisme i el feminisme radical.

Antropologia postmodernista

En aquest punt trobem aspectes importants com:

 • L’abandonament, per part de l’antropologia, a l’hora d’explicar alguna cosa que sigui raonada i documentada, on no accepten les societats estructurades independentment  i l’únic que cerquen són un conjunt de significacions de l’objecte d’estudi.
 • Aquestes idees es creen en el marxisme del s. XX, el qual es deixa d’interessar per l’estudi de les coses i el que vol fer es canviar-les de la manera que es suposa que deurien ser.
 • Al donar importància a les significacions i al valor cultural, s’ha perdut l’anàlisi socioesturctural.

Antropologia tercermundista

En aquest apartat ens trobem amb diferents posicions d’antropòlegs, en les quals uns diuen que tots els antropòlegs si parlen des de un punt de vista objectiu i utilitzen el mètode comparatiu, poden valorar el tercer món, mentre que altres defenen que el antropòlegs que no siguin tercermundistes no poden entendre tan be les realitats d’aquells països dominats pel colonialisme com els que si que ho siguin i que a més, als no tercermundistes, se’ls junta el sentiment de culpa per les colonitzacions passades i per por a utilitzar paraules que els puguin tatxar com a racistes, per exemple, i això fa que no hi hagi objectivitat.

Antropologia feminista radical

El feminisme radical vol renovar qualsevol activitat científica i parteix des de la desigualtat de gènere en la societat. Com a idees claus veiem que:

 • La reorganització radical de la societat ha estat nefasta, perquè encara que s’intenti alliberar als grups oprimits, cada vegada la opressió va en augment.
 • Si ben es cert que els homes, quan veuen que tenen possibilitats de perdre els seus privilegis, es posen molt susceptibles, les dones que no son feministes radicals són jutjades per aquestes de tenir una falsa consciència.
 • Com les dones han estat sempre excloses de la ciència, de la història, de la política, etc. Les feministes radicals volen que això canviï per poder passar a formar part del coneixement.
 • Els canvis que han fet les dones de les societats modernes a altres societats encara estan a l’espera. 

Antropologia científica: el camí del futur

En aquest apartat Llobera defensa que l’antropologia hauria de ser integradora i no separatista. L’antropologia reunia els aspectes biològics i socials de l’home, unificava dos disciplines i a mesura que ha avançat el temps la ciència ha deixat l’antropologia pel seu compte. Aquesta disciplina hauria de ser l’encarregada de relacionar aquelles coses que a cop d’ull semblessin incompatibles. Aquesta disciplina necessita tenir informació de tipus històric, contemporani, qualitatiu i quantitatiu.

Anuncios

1 comentario »

 1. Julio Zino Said:

  Un resum molt exhastiu i complert del text de LLobera, una bona aportació que serveix també al conjunt!


{ RSS feed for comments on this post} · { TrackBack URI }

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: